Апсолутен преседан

Првпат во историјата уредничкиот одбор на Ју-ес-еј тудеј поддржа претседателски кандидат – Бајден

Уредничкиот одбор на Ју-ес-еј тудеј го поддржа Џо Бајден за американски претседател.

Printscreen

Ова е апсолутен преседан, бидејќи за разлика од повеќето американски медиуми, Ју-ес-еј тудеј никогаш не поддржал ниту еден кандидат, а во 2016 повикаа да се гласа против Доналд Трамп, но не ја поддржаа директно Хилари Клинтон.

Во текстот во кој му е изразена поддршка на Бајден се наведува дека се надеваат дека ова ќе биде последниот пат да поддржат некој кандидат, но дека сега не станува збор за нормални избори и нормални времиња.

Уредничкиот одбор објаснува дека е загрозена иднината на американската демократија, бидејќи Трамп одби да гарантира дека ќе признае пораз, а дека Бајден на разнишаната нација ѝ нуди „пристаниште на смиреност и стручност“.

„Им поставуваме на гласачите само едно прашање, а тоа е дали Америка е подобра сега или пред четири години“, пишува Ју-ес-еј-тудеј.

Легенда под Главна слика

Printscreen

Пристигна барањето од етничкиот албански фактор во политиката за тоа да има промена во химната, знамето и грбот на државата.

повеќе

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе