Првпат во историјата повеќето Финци го поддржуваат влегувањето во НАТО

Првпат повеќето Финци сакаат нивната земја да се приклучи на НАТО, според анкетата спроведена за финската јавна телевизија Јле.

Фото: ЕПА

Од 1.382 испитаници, 53 отсто рекле дека Финска треба да влезе во НАТО. 28 отсто од испитаниците биле против, додека 19 отсто биле неопределени.

Станува збор за репрезентативен примерок врз основа на возраста, местото на живеење и полот, а статистичката грешка на примерокот е 2,5 проценти, велат од компанијата што го спроведе истражувањето.

Анкетата почна на 23 февруари, ден пред руската инвазија на Украина, додава Јле.

Пред само две години, само 20 отсто од Финците го поддржуваа приемот на Финска во НАТО, покажува анкетата на најголемиот дневен весник Хелсингин саномат, додека според анкетата објавена пред две недели, бројот на поборниците за членство во НАТО се искачи на 43 отсто.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе