Првата група евакуирани Авганистанци пристигнаа во Албанија

Албанската влада објави дека првата група евакуирани Авганистанци пристигнале синоќа во таа земја.

Фото: ЕПА

Владиниот портпарол го потврди доаѓањето на Авганистанците во Тирана, без да даде повеќе детали. Тој пред да слета авионот рече дека се очекува да пристигнат 171 евакуиран.

Од авионот излегоа мажи, жени, деца и постари лица, кои беа тестирани за коронавирус при пристигнувањето, а по регистрацијата беа префрлени во хотели.

Албанија е една од првите земји што понудија привремено прифаќање на евакуирани Авганистанци, откако талибанските екстремисти ја презедоа власта во таа земја.

Премиерот Еди Рама рече дека Албанија може да прифати до 4.000 Авганистанци.

Владата рече дека Авганистанците можат да останат во Албанија најмалку една година, за време на која ќе аплицираат за специјални американски визи.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе