Рускиот амбасадор во Белград

„Пристапувањето на Србија во НАТО ќе ги оправда злосторствата на Алијансата во 1999 година“

Западот „воопшто не верува дека Србија би можела да има слобода на избор, односно да се ориентира кон Русија“, рече рускиот амбасадор во Србија, Александар Боцан-Карченко.

Северноатлантската алијанса врши притисок за пристапување на Србија затоа што тоа ќе ги оправда сите злосторства на НАТО во земјата, рече рускиот амбасадор во Србија, Александар Боцан-Карченко, во интервју за српскиот весник Политика објавено во неделата.

„Да, слушаме дека Србија има избор и набргу потоа слушаме изјава на друг функционер што зборува за 'евроатлантска перспектива' за Србија и тие (Западот) воопшто не веруваат дека Србија би можела да има слобода на избор, односно да се ориентира кон Русија. За евроатлантското заземање на овој регион Србија е камен на сопнување и ништо од тоа што тие го направија за Србија не успеа да го произведе дизајнираниот ефект: Србија и српскиот народ не клекнаа на колена, во земјата се гледа реновирање и нејзиниот потенцијал зајакнува. Зошто мислите дека тие толку инсистираат дека Србија треба да влезе во НАТО? Тоа е затоа што пристапувањето на Србија во НАТО би ги оправдало сите злосторства што НАТО ги изврши тука“, рече рускиот дипломат.

 

Косовското прашање

Говорејќи за Косово, рускиот дипломат потсети на ставот на Москва дека проблемот треба да се реши преку дијалог и компромис, потпирајќи се на Резолуцијата 1.244 на Советот за безбедност на ООН. Амбасадорот истакна дека Русија нема ништо против Брисел да го разгледа прашањето за Косово, бидејќи ова е желба на Белград.

Коментирајќи го учеството на Русија во косовското прашање, претставникот рече дека на Москва ѝ е потребна покана од Белград, потенцирајќи дека концептот на ваквите разговори треба претходно да се претстави.

На прашањето за коментар за ставот на Германија, која се спротивставува на евентуалното разделување на Косово и Метохија предупредувајќи дека ова би „создало преседан“, дипломатот истакна дека Русија не ја поддржува оваа идеја ниту која било друга опција.

„Но ние не можеме да ја разбереме изјавата дека поделеноста на Косово би претставувала преседан во Европа. Поранешна Југославија беше поделена на сите можни начини. И сега излегува дека ниту расцепувањето на Социјалистичка Федеративна Република Југославија, ниту на државната унија на Србија и Црна Гора не биле преседан, ама поделбата на Косово ќе биде преседан. Ова се многу чудни изјави“, рече тој.

„Новото нормално“ неизбежно со себе ќе носи неизвесност и страв бидејќи заканата од вирусот наѕира во позадина и не може да се искорени.

повеќе

„Шарената револуција“ беше енергија и граѓански порив за промени. Малку застранивме.

повеќе