Надворешнополитичкиот комитет на ЕП го изгласа извештајот

„Пристапните преговори со Србија да се условат со усогласување со санкциите на ЕУ против Русија“

Надворешнополитичкиот комитет на Европскиот парламент денес го изгласа извештајот во кој се бара пристапните преговори со Србија да се условат со усогласување на таа држава со санкциите на Европската Унија против Русија.

EPA-EFE

„Истакнувајќи дека ЕУ би требало да даде приоритет на усогласувањето на земјите кандидати со заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ, пристапните преговори со Србија би требало да напредуваат само ако земјата се усогласи со санкциите на ЕУ против Русија и да оствари значителен напредок во реформите поврзани со ЕУ“, се наведува во документот.

Како што пренесува Радио слободна Европа, во извештајот се бара да се преиспитаат сите фондови на ЕУ за Србија, за да се обезбеди дека „сите расходи на ЕУ се целосно во согласност со сопствените стратегиски цели и интереси“.

Србија е единствената земја кандидат за полноправно членство во ЕУ која не ѝ воведе санкции на Русија, како одговор на војната во Украина.

Брисел редовно ја повикува Србија да ја усогласи надворешната политика со политиките на ЕУ, особено кога станува збор за рестриктивните мерки против Русија.

Во последниот годишен извештај на Европската комисија забележан е „значителен пад“ на Србија во усогласувањето со надворешната политика на ЕУ.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе