Принцот Чарлс: Останува сериозно малку време да се забрза климатската акција

Британскиот принц Чарлс во снимената изјава на климатскиот настан во Саудиска Арабија рече дека останува „сериозно малку време" да се забрза акцијата против климатските промени.

Фото: ЕПА

Повикувајќи се на експерти, принцот Чарлс рече дека Конференцијата на ОН за климатските промени КОП26, која треба да започне кон крајот на октомври, мора да има национално определени придонеси (НДЦ) со „јасни основи“ и нето цели за нулта емисија до 2050 година.

Тој се обрати на форумот на Саудиската зелена иницијатива, на кој главниот извозник Саудиска Арабија претходно во саботата ја објави својата цел да достигне нулта нето-емисија до 2060 година.

Принцот Чарлс рече дека Саудиската зелена иницијатива и пошироката зелена иницијатива на Блискиот Исток, на која Ријад ќе биде домаќин во понеделник, ќе помогнат да се забрза веќе постигнатиот голем напредок.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе