Претседателите на земјите од централна и источна Европа: рускиот ракетен напад е воено злосторство

Масовните руски бомбардирања на украинските градови претставуваат воени злосторства според меѓународното право, изјавија претседателите на земјите од централна и источна Европа.

Фото: ЕПА

„Ние, претседателите на Бугарија, Чешка, Естонија, Унгарија, Латвија, Литванија, Црна Гора, Северна Македонија, Полска, Романија и Словачка го осудуваме масовното бомбардирање на украинските градови неодамна извршени од Русија, кои според меѓународното право претставуваат воени кривични дела“, наведуваат во соопштението за медиумите.

Русија ги нарекува своите дејствија во Украина „специјална операција“ за која вели дека не е дизајнирана да окупира територија, туку да ги уништи воените капацитети на јужниот сосед и да ги зароби оние што ги смета за опасни националисти.

Русија негира дека намерно цели на цивили.

Пред една недела, претседателите на девет земји од централна и источна Европа, членки на НАТО, ја осудија руската анексија на четирите делумно окупирани украински провинции, отфрлајќи го рускиот потег како незаконски и ги поддржаа аспирациите на Украина за влез во НАТО.

Соопштението го потпишаа лидерите на Естонија, Летонија, Литванија, Полска, Чешка, Северна Македонија, Црна Гора, Романија и Словачка.

 

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе

Слоганот на македонското претседателство со ОБСЕ е “It’s About People” и затоа ќе е доблесно МНР да побара помош и поддршка за да си ги заштити националните интереси, интегритетот, суверенитетот, јазикот и идентитетот.

повеќе