Одлука на владата во Тирана

Премиерот Рама ќе ги затвори сите обложувалници во Албанија

На први јануари 2019 година ќе бидат затворени сите спортски обложувалници во Албанија, одлучи владата во Тирана, а одлуката е веќе вградена во дополнувањето на законот за игри на среќа во оваа земја.

Исто така, како што се наведува, се затвораат сите електронски казина, кои сега ги има на главните улици во градовите во Албанија, а ќе бидат достапни само во хотелите со пет ѕвезди кои се наоѓаат надвор од урбаните региони, пренесува Ал џезира.

Албанскиот премиер Еди Рама упати порака до Парламентарниот одбор за економија, во која се наведува дека обложувалниците ќе бидат затворени на 31 декември и дека нема да има „онлајн монопол“.

„Почнаа да ми пристигнуваат реки од пораки на мобилниот телефон против затворањето на обложувалниците! Тоа е оркестрирано од затворите и од оние кои се кријат зад компаниите, па не паничете и не ги слушајте клеветите за „онлајн монопол“, бидејќи нема да има таков монопол“, кажа Рама.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе