Франција

Премиерот поднесе оставка, падна француската влада

Францускиот премиер Едуард Филип денес даде оставка од функцијата. Со тоа и официјално падна француската влада.

Како што проценуваат светските агенции, оставката е дел од плановите за реконструкција на владата. Исто така, се наведува дека Филип ќе ја извршува функцијата до изборот на новиот премиер и членовите на владата.

Оставката на премиерот, всушност претходниот ден ја соопшти претседателот на Франција, кога рече дека следната фаза од неговиот мандат ќе ја следи нов тим во владата.

Едуар Филип (49) е премиер на Франција од 15 мај 2017 година. Тој е адвокат по професија, долгогодишен член на Унијата на народното движење, која подоцна стана Републиканска партија.

Анонимни, информирани кругови во палатата Матињон тврдат дека Филип има амбиции да се кандидира на следните претседателски избори.

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе