„Во име на љубовта“

Премиерот Харадинај ја отвори првата косовска Недела на гордоста

Косовскиот премиер Рамуш Харадинај учествуваше на церемонијата на отворањето на  на Неделата на гордоста, во рамки на која во Приштина за прв пат ќе се одржи Парада на гордоста.

Тој истакна дека „Косово е спремно да ги почитува правата на ЛГБТ заедницата“, пренесува РТК2.

Се истакнува дека Харадинај на вчерашната церемонија изјави дека организирањето на првата Парада на гордоста ја докажува „храброста, граѓанската и социјалната, но и институционалната“ на приштинските власти.

„Ќе ги почитуваме правата на сите без разлика, сите човечки слободи се почитуваат. Косово е спремно да ги почитува правата на ЛГБТ заедницата на Косово, истовремено да овозможи рамноправност и човечки слободи, слобода на избор“, кажа Харадинај.

РТК2 јавува дека Парадата на гордоста со мотото „Во име на љубовта“ ќе биде организирана во вторник на 10 октомври.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе