Предраг Луциќ испратен со зборовите на Борис Дежуловиќ (ВИДЕО)

Илјадници луѓе го испратија денес на последното почивалиште Предраг Луциќ, хрватскиот новинар, сатиричар, писател и еден од придвижувачите на култниот неделник Ферал трибјун. На погребот на сплитските градски гробишта присуствуваа пријателите, колегите и почитувачите на Луциќ. Според хрватските медиуми, ова беше сигурно еден од најголемите погреби кои Сплит ги видел.

Луциќ беше испратен со тактовите на песната „Always Look on the Bright Side of Life“ на Монти пајтон.

„Би те нарекле најдобар пријател, но ти не си само повеќе од тоа, ти си едноставно нешто друго, би те нарекле роден брат, но ти не си само повеќе од тоа, ти си едноставно нешто друго, би те нарекле многу поинакви нешта, но ова не е пригода да те нарекуваме како било. Ти си нешто неискажливо. Во јазикот во кој живееме нема именка за нашиот Тебе. Сиромашен е јазикот кој за тебе нема збор. Затоа што си преголем и предраг за еден човечки живот, замина прерано... Со тебе е тешко, без тебе претешко. Со месеци нѐ подготвуваше за ова, но сепак не е лесно“, се прости од Луциќ со солзи Борис Дежуловиќ.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе