Пожари во Хрватска и Црна Гора, се евакуираат и туристи

Неколку куќи изгореа во Фолно и Горно Ситно. Во делови од туристичките места евакуирани се и туристите.

Пожарите сè уште се активни и на црногорскиот брег. На Луштица и од Грабовица да Бигово пожарот што беше засилен од ветровите и им се закануваше на населбите сега е под контрола, така што е одложена евакуацијата на жителите.

„Ситуацијата на теренот е многу тешка. Огромниот пожар се пренесува од страна на силен ветер. Се бориме и се надеваме дека брзо ќе го изгаснеме огнот”, изјави командантот на службата за спасување на Котор, Максим Мандиќ.

Пожар има и на неколку локации околу Тиват.

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе

Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна сила постојано заостанува зад процентот на мажите. 

повеќе