Повеќе од 200 поранешни лидери ја повикаа Г7 да плати за вакцинирање на најсиромашните во светот

Повеќе од 100 поранешни премиери, претседатели и министри за надворешни работи се меѓу 230 истакнати личности кои ги повикуваат лидерите на моќните земји Г7 да платат две третини од 66 милијарди долари потребни за вакцинирање против ковид во земјите со ниски примања.

Фото: ЕПА

Лидерите упатија апел воочи самитот на Г7 во Англија, кој започнува во петок, кога американскиот претседател Џо Бајден ќе се состане со лидерите на Велика Британија, Франција, Германија, Италија, Канада и Јапонија.

Во своето писмо, поранешните светски лидери велат дека глобалната соработка пропаднала во 2020 година, но дека 2021 година може да отвори нова ера.

„Поддршката на Г7 и Г20 што ќе ги направи вакцините лесно достапни за земјите со ниски и средни примања не е чин на милостина, туку стратешки интерес за секоја земја“, се вели во писмото.

Меѓу потписниците на писмото, меѓу другите, се и поранешните британски премиери Гордон Браун и Тони Блер, поранешниот генерален секретар на Обединетите нации Бан-Ки Мун и 15 поранешни африкански лидери.

Браун рече дека предлогот ќе чини 30 пени по лице неделно во Велика Британија „за најдобрата осигурителна полиса во светот“.

„За Г7, тоа плаќање не е милостина, туку самозаштита за да се запре ширењето, мутацијата и враќањето на болеста што ни се заканува на сите нас“, рече Браун.

Нивното барање се совпадна со анкетата на добротворната организација „Сејв д чилдрен“, која доби силна јавна поддршка во САД, Велика Британија, Франција, Германија и Канада за Г7 да може да плати третина од потребните 66 милијарди долари за вакцини против ковид-19 во светот.

Во Велика Британија, 79 проценти од испитаниците се залагаат за таква политика, како и 79 проценти од Американците, покажало истражувањето. Поддршката била најниска во Франција, со 63 проценти за таквата политика.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Западот може да му послужи на остатокот од светот како изложба на ужасни и очигледно неуспешни идеи, меѓу кои се и комунизмот, фашизмот, нацизмот, феминизмот, анархизмот и, во последно време, либерализмот.

повеќе

Како и главниот лик во романот, Доне Совичанов, и Ташко Георгиевски никогаш не потклекна и не побара пусулче од Канцеларијата на нашиот јужен сосед во Скопје за да ја премине границата и да го посети своето родно село во Егејска Македонија.

повеќе

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе