Последниот новогодишен говор на Ангела Меркел го следеле девет милиони луѓе

Речиси 9 милиони луѓе во четвртокот го следеле новогодишниот говор на германската канцеларка Ангела Меркел на телевизија, што е нејзин последен говор како канцеларка.

Фото: ЕПА

Шеснаесеттиот новогодишен говор на германската канцеларка по вечерните вести го следеле 4,49 милиони гледачи на АРД, а други 4,33 на ЗДФ.

Минатата година Меркел ја слушале околу 5,1 милион граѓани.

„Сојузните избори се одржуваат за девет месеци, на кои јас нема да се кандидирам. Според тоа ова денес е веројатно последниот пат да ви се обраќам како канцеларка со новогодишен говор“, рече Ангела Меркел.

Германските демохристијани (ЦДУ), моментално најпопуларната партија во Германија, сè уште немаат избрано кандидат за нејзин наследник.

Во 2017 година, Меркел одржа новогодишен говор додека беа во тек преговорите за формирање нова коалициска влада.

Таквата ситуација може да се повтори бидејќи не се очекува на изборите кои се одржуваат на 26 септември да има има јасен победник.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе