Последната одлука на претходната српска влада: Вилата на Јованка Броз на премиерката Брнабиќ

Српската премиерка Ана Брнабиќ може да почне да ја користи вилата во Белград каде со децении живееше вдовицата на Јосип Броз Јованка Броз. Со уредва на српската влада во улицата Кнез Александар Караѓорѓевиќ е внесена во објектите за репрезентативни потреби на Република Србија. Одлуката е објавена во службен весник и ја потпишала лично Ана Брнабиќ.

EPA-EFE

Не се знае кога Брнабиќ ќе се всели во дражавната вила помалку позната по името „Бор“ а повеќе по Титовата вдовица, но како што неодамна се увериле репортери на Нова.рс, објектот е целосно спремен за српската премиерка и нејзиното семејство.

„Вилата на Јованка“ е реновирана за првпат по речиси шест децении, а ни по повеќе од еден месец порталот нова не добил одговор колку чинела реконструкцијата, кои фирми го реновирале објектот и дали за тоа бил распишан тендер.

Директорот на српската Републичка дирекција за имот Јован Воркапиќ претходно изјави дека за комплетна реконструкција на тој објект се потребни околу 2,5 милиони евра.

Иако сите овие години била под заштита на државата, велелепната вила до пред една година била руина, за во меѓувреме да биде преуредена до непрепознатливост. Вилата е детално обновена, но и дворот, оградата и околните тротоари.

Јованка Броз почина на 20 октомври 2013 година. Таа таму „привремено“ живееше цели три децении, откако насилно беше иселена од нејзиниот и Титовиот дом во Ужичка улица во Белград.

Проценките се дека објектот, кој држава своевремено го откупила од стариот сопственик, вреди околу четири милиони евра.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе

Германија не го негира своетo фашистичко минато, ниту дека ја окупирала Франција, па следствено, не се ни менувани ни учебниците во обете земји, ниту се бришани делови од споменични натписи.

повеќе