„Стратешка мисија“ на Украина

Порошенко потпиша уставен амандман за членство во ЕУ и НАТО

Украинскиот претседател, кој ќе бара нов мандат на изборите на 31 март, на пратениците им рече дека сака да поднесе барање за членство во ЕУ до 2023 година.

Украинскиот претседател Петро Порошенко денес потпиша уставен амандман со кој се нагласува посветеноста на Украина за членство во НАТО и во ЕУ.

Порошенко во парламентот наведе дека членството на Украина во тие организации го гледа како своја „стратешка мисија“.

Украинскиот претседател, кој ќе бара нов мандат на изборите на 31 март, на пратениците им рече дека сака да поднесе барање за членство во ЕУ до 2023 година. Тој, сепак призна дека Украина се уште има многу да направи за да ги исполни потребните критериуми.

Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск им се обрати на украинските пратеници на украински јазик, велејќи дека „нема Европа без Украина“.

Туск вети дека ЕУ никогаш нема да го признае руското припојување на Крим и дека ќе ги задржи санкциите врз Русија.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе