6.000 евра казна

Поранешниот словенечки премиер Јанша казнет зашто новинарки нарекол „проститутки“

Лидерот на Словенечката демократска партија и поранешен словенечки премиер Јанез Јанша е казнет со шест илјади евра поради навредување две новинарки на Радиотелевизија Словенија (РТВ).

Во пресудата изречена по повтореното судење на судот во Велење, со која е потврдена првичната одлука, судот му одреди на Јанша да ги плати и трошоците на спорот во висина од 513 евра, хавуваат словенечките медиуми.

Во порака која на Твитер ја објави во 2016, Јанша новинарките на РТВ Евгенија Карл и уредничката Мојца Пашек Шетинц ги нарече „избањати проститутки чии евтини услуги се нудат на фејсбук страницата на јавниот сервис“.

Новинарките поднесоа посебни тужби против Јанша, а судот во Велење, како првостепен, пресуди во корист на двете.

Јанша се жалеше на двете судски одлуки, при што вишиот суд во Цеље застана на негова страна и наложи повторно судење во случајот на Евгенија Карл, а ја потврди првостепената пресуда во случајот на Пашек Шетинц.

Неопходно е да се допрецизира законот со што би се овозможило одреден дел од финансиски средства да се пренасочат кон делот на општествена одговорност на приредувачите на игри на среќа со цел подобрување на спортската инфраструктура.

повеќе

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе