Јапонија

Поранешни директори ослободени од вина за катастрофата во нуклеарната централа Фукушима

Јапонскиот суд денес ги ослободи тројцата поранешни директори на компанијата ТЕПКО во единственото кривично судење произлезено од нуклеарната катастрофа во Фукушима.

Поранешниот извршен директор на Цунехиса Катсумата и поранешните потпретседатели Ичиро Такекуро и Сака Муто се ослободени од обвиненијата дека не преземале мерки против цунамито кое доведе до катастрофата во нуклеарната централа Фукушима Даичи.

Тимот за одбрана тврди дека било невозможно да се предвидат масовните поплави кои ги уништија објектите, додека обвинителите барале пет години затвор за тројцата управители, тврдејќи дека можеле да ја спречат катастрофата со преземање мерки против цунами.

Три од шест реактори биле уништени, а радиоактивните честички се распрснале во воздухот откако електраната на 11 март 2011 година ја погоди земјотрес од девет степени и цунами.

Во двете катастрофи, загинаа 18.400 луѓе во северо-источна Јапонија.

Стотици илјади жители морале да ги напуштат своите домови, десетици илјади сè уште не можат да се вратат во своите домови поради зрачењето.

„Не можеме ова да го разбереме. Лишени сме од нашите домови и нашиот роден крај“, рече еден граѓанин на Фукушима пред судот откако беше објавена пресудата.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе