10 повредени

Поради силни турбуленции патници во авион се удирале од плафон на летот Приштина-Базел (ВИДЕО)

Патниците во авион на бугарска авиокомпанија скокале од седиштата поради силни турбуленции сè до плафонот, и еден врз друг. Десетмина се повредени. Еден од патниците го снимил ужасниот момент.

На летот Приштина - Базел десет лица се лесно повредени поради силни турбуленции.

Авионот, кој летал кон Базел, Швајцарија, од Приштина, Косово, наишол на силни турбуленции околу 30 минути по полетувањето, што предизвикало нагло паѓање на висината, поради што патниците „летнале“ во воздух. 

„Мислам дека бев во несвест еден краток миг“, изјави 51-годишниот патник Идриз Брахим за швајцарскиот весник 20 Минутен. Брахим, кој претрпел потрес на мозокот, рече дека се сеќава само на врисоците на своите сопатници пред да тресне со глава на плафонот на боингот 737-300.

На видеото може да се види како „лета“ и количката за храна, а нејзината содржина, вклучувајќи и топол чај и кафе, се распрскува врз патниците.

Десетмина од 121 патник во авионот побарале третман за своите повреди по инцидентот, некои од нив за изгореници.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе