Поради невреме во САД стотици возила вклучени во верижна сообраќајна несреќа (ФОТО)

Стотина возила учествувале во повеќе верижни судири на 13 март на автопатот И-25 во американската држава Колорадо, објави Пожарниот оддел на Велингтон на својата Фејсбук страница.

Поединечна несреќа брзо прераснала во два големи верижни судири, во кои учествувале околу 80 возила на патот во должина 1,6 километри. Неколку помали сообраќајни несреќи со едно или повеќе возила се случиле истиот ден 3 километри северно.

Автопатот набрзо бил затворен во двата правци, од Велингтон до Вајоминг, а Црвен крст отворил база за помош на лицата кои учествувале во судирите.

Причината на верижниот судар и затворањето на автопатот биле заледените патишта и налетите на ветрови и снег поради силното невреме кое на 13 март го погоди тој дел од САД и траеше неколку дена.

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе