Грција

Поплава на островот Сими, прогласена вонредна состојба

На грчкиот остров Сими на Егејско море денес е прогласена вонредна состојба поради поплавите предизвикани од обилните врнежи.

Шефот на службата за цивилна заштита, Јанис Капакис, прогласи вонредна состојба откако по бурата улиците практично се преплавени од кал, а десетина возила завршија во морето.

Поради невремето, островот неколку часа бил без струја, пренесе АП.

Од блискиот остров Родос се пристигнати пожарникари за да ја исцрпат водата и војници кои помогнат во расчистувањето.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе