Полугола активистка на Фемен се обиде да ја украде куклата Исус од Ватикан (ВИДЕО)

Полугола активистка на феминистичката група Фемен се обиде да ја украде куклата на бебето Исус од колепката на плоштадот Свети Петар, но во тоа ја спречи полицијата.

Фоторепортерот на Ројтерс изјави дека жената скокнала преку заштитната ограда и истрчала до колепката извикувајќи „Бог е жена“.

Истиот слоган бил испишан на нејзиниот гол грб.

Ватикански полицаец ја спречил да ја земе куклата и ја уапсил. Инцидентот се случил два часа пред папата Франциско да ја одржи традиционалната Божиќна миса пред околу 50.000 луѓе на плоштадот.

Фемен на својата интернет страница објави дека станува збор за Алиса Виноградова и ја нарече „секстремистка“.

Целта на групата, формирана во Украина, е „конечна победа над патријархатот“, пишува на страницата на Фемен.

Активистка на феминистичката група слична акција изврши на католичкиот Божиќ 2014, но тогаш успеа да ја земе куклата на Исус пред да ја уапсат полицајците.

Дали поновите, посјајните и посложените нешта автоматски значи дека се подобри? Всушност, најчесто вистината е спротивна на тоа.

повеќе

Сознанијата за степенот на местенки во судството неминовно го наметнува прашањето дали има местенки и во високото образование.

повеќе

Посебно на Балканот не може да се зборува за чисто етничко-конфесионални, етничко културни или строго етнички омеѓени заедници.

повеќе