Почина Дејвид Кох, американски милијардер конзервативец и еден од најбогатите луѓе во светот

Еден од најбогатите луѓе во светот, милијардерот Дејвид Кох, почина во 79-тата година.

Веста за смртта ја објавија членовите на неговото семејство.

Тој беше бизнисмен, филантроп и политички активист. По професија беше хемиски инженер.

Во 1970 година се придружил на семејниот бизнис – Кох индустрија, втора по големи компанија во Соединетите Американски Држави чиј годишен приход е околу 110 милијарди долари.

Минатата година Кох се повлече од семејната компанија, која ја основал неговиот татко Фред, како и од својата влијателна политичка фондација, наведувајќи ја како причина лошата здравствена состојба.

Тој беше на 11-тото место на листата а најбогати луѓе во светот за 2018 година на Форбс, со богатство проценето на над 48 милијарди долари.

Тој беше познат како еден од главните финансиери на американската Републиканска партија.

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе