По завршувањето на карантинот скоро цела Англија оди под строги мерки

Огромното мнозинство од 56 милиони жители на Англија, вклучително и Лондон, ќе продолжи да живее под строги мерки откако ќе заврши карантинот на почетокот на декември, објави во четвртокот британската влада, додавајќи дека против пандемијата отсега ќе се бори на локалнО ниво.

После еден месец општ карантин што завршува на 2 декември, Англија ќе воведе локални ограничувања во зависност од зачестеноста на вирусот според системот на три нивоа.

„Националната мерка (карантин) овозможи успешно да се сврти кривата на епидемијата“, изјави пред парламентарците министерот за здравство Мет Ханкок, со опаѓање на бројот на инфекции и хоспитализација.

„Го разбирам ефектот од овие мерки, но тие беа неопходни поради обемот на заканата со која се соочуваме“, инсистираше тој, нагласувајќи дека локалните ограничувања ќе бидат построги од оние пред карантинот „за да се одржи вирусот под контрола“.

Продавниците што не се нужни ќе бидат затворени низ Англија, а училиштата ќе продолжат да одржуваат настава. Во сите случаи каде што е можно, се препорачува работа од дома.

Но, во областите каде што е на сила највисокото предупредување, како Бирмингем, Манчестер, Њукасл, Бристол и Лидс, пабовите и рестораните ќе останат затворени и ќе нудат само достава. Ќе бидат забранети средби со луѓе од други домаќинства и во затворени простории и на отворено, освен во парковите.

Во Лондон, како и во поголемиот дел од Англија, ризикот е оценет како висок (Ниво 2). Пабовите и рестораните можат да работат само ако служат оброци, а средби на членови на разни домаќинства се ограничени на шест лица надвор и се забранети во затворен простор.

Новите проценки ќе бидат објавени на 16 декември.

На почетокот на оваа недела, британските власти одлучија да ги ублажат ограничувањата преземени како дел од борбата против новиот коронавирус за неколку дена околу Божиќ и да дозволат семејни собири од 23 до 27 декември.

Велика Британија, каде што секој регион ја одредува својата стратегија, има 56.500 смртни случаи, највисока во Европа и 1,5 милиони позитивни случаи.

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе