Хрватска

Пленковиќ: Да, на леталото имаше бомба (ВИДЕО)

Премиерот на Хрватска Андреј Пленковиќ се обрати по состанокот на врвот на Хрватската демократска заедница (ХДЗ).

Фото: скриншот

На почетокот рече дека се задоволни бидејќи нашле нов министер и обезбедиле пакет мерки за помош на граѓаните, пренесува хрватски Индекс.

„Дојде до голема бегалска криза, таа ќе расте. 2,7 милиони Украинци веќе ги напуштија своите домови. До денес, 6.300 Украинци дојдоа во Хрватска“, рече Пленковиќ. Тој додаде дека 40 отсто од пристигнатите се деца.

„Разговаравме и за најсериозниот проблем, падот на дронот или ракетата. Денеска одржавме состанок со сите надлежни органи“, рече хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ.

„Точно, на леталото имаше бомба. Имаше експлозив“, рече тој.

Но, тој вели дека недостасува цела низа важни информации. Засега не се знае кој, зошто и како ја испратил бомбата.

„Французите изразија подготвеност да ни помогнат“, рече Пленковиќ. „Утре ќе го потсетам тој француски носач на авиони што е во Јадранското Море, во близина на Дубровник. Разговараме и со Соединетите Држави, да видиме како можат тие да ни помогнат“, рече тој.

Тој додаде дека и Министерството за одбрана ќе даде свој план како да се зајакне одбраната.

Легенда под Главна слика

Фото: скриншот

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе