Во Украина

Пентагон: Рускиот воен напредок е побавен отколку што очекуваше Москва

Руската војска во Украина напредува побавно отколку што очекуваше Москва, изјави висок претставник на Пентагон.

Фото: ЕПА

„Тие се соочуваат со поголем отпор отколку што очекуваа“, изјави претставник на Пентагон на брифингот со новинарите.

„Руските сили не напредуваат толку брзо колку што мислеа дека ќе напредуваат“, додаде тој.

Добар показател за тоа е фактот што тие сѐ уште немаат освоено ниту еден голем град, рече тој.

Изворот, сепак, забележува дека Русите сè уште не ангажирале голем број војници во инвазијата, кои „ги распоредиле долж украинската граница“.

Владата на САД верува дека Русија има повеќе од 150.000 војници околу Украина.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Па како што велеле НЕ моите омилени македонски преродбеници од 19 век, и јас ќе кажам НЕ на овој предлог.

повеќе

Се докажува дека ЕУ интеграцијата е дијалектички процес, кој е подложен на динамика и на противтежни сили, процес кој нема да се одвива стабилно, автоматски и линеарно.

повеќе

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе