Папата им подари на сиромашните луксузна палата на плоштадот Свети Петар (ВИДЕО)

Папата Франциско одлучи палатата Миљори да ја претвори во ноќен и дневен прифатен центар за многуте сиромашни и бездомници, пишува италијанска Ла стампа.

Станува збор за луксузна градба изградена во 1800-те во која живееле римски благородници. Се наоѓа на неколку чекори од ватиканската базилика Свети Петар. Нејзините четири ката имаат вкупно две илјади квадратни метри, а особено е фасцинантен погледот на плоштадот Свети Петар.

Уредот на папата за давање милостина, кој го води кардиналот Конрад Крајевски, ги следел работите на реструктурирањето. Само обновувањето го извела група бездомници со специјализирани компании, а работите се платени со прилози добиени за папиниот апостолски благослов.

Папата палатата ја отвори во петокот. Тој таму вечераше со неколку луѓе, вклучувајќи ги волонтерите кои секоја вечер на своите гости ќе им нудат топол оброк.

Кујната ќе нуди околу 300 оброци. Просториите за спиење се на третиот и четвртиот кат од зградата, а во нив може да бидат сместени и мажи и жени, вкупно 50 луѓе, со тоа што во текот на постудените периоди тој број може да се зголеми.

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе