Папата го одбележа холокаустот и предупреди на идеолошкиот екстремизам и национализам

Во средата, по повод 76-годишнината од ослободувањето на концентрациониот логор Аушвиц и Меѓународниот ден на сеќавање на холокаустот, папата Франциско ги повика луѓето да посветат големо внимание на идеолошкиот екстремизам бидејќи „таквите работи можат повторат да се случат“.

Фото: ЕПА

Според папата, исклучително важно е светот да не ги заборави извршените ужаси.

Пред три недели, антисемитски пораки беа видени за време на немирите на Капитол Хил во Вашингтон, а две недели подоцна, најголемата синагога во Монтреал, Канада, беше вандализирана и речиси изгорена.

„Сеќавањето е израз на хуманост, тоа е знак на човечност. Сеќавањето е предуслов за подобра иднина на мирот и братството“, рече папата Франциско, кој го посети Аушвиц во 2016 година.

Според него, „да се сеќаваме значи и да се биде претпазлив затоа што такви работи можат повторно да се случат, почнувајќи од идеолошки предлози за спас на луѓето, но кои завршуваат со уништување на некоја нација и човештво“.

Тој рече дека треба да бидеме крајно внимателни и свесни за тоа како започнал тој пат на смрт, уништување и суровост, алудирајќи на доаѓањето на нацистите на власт во 1930-тите години на бранот на екстремниот национализам.

Нацистите и нивните сојузници во делови на Европа окупирани од Германците убиле околу шест милиони Евреи. Повеќе од еден милион луѓе, претежно Евреи, биле ликвидирани во Аушвиц.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Формирањето на платформа за прекугранична соработка за борба против аерозагадувањето има потенцијал вистински да придонесе за намалување на загадувањето на воздухот во нашата земја.

повеќе

 Еврообврзница во услови на најголемата светска економска криза за репрограмирање на долгот и буџетска поддршка.

повеќе

Повикот на Заев за „Влада за национален спас“ само три дена откако неговиот кабинет ја доби собраниската доверба, покажува дека таа тешко би се качила над сегашните 62 пратеници.

повеќе