Пандемијата најтешко ги погоди платите на жените и најниско платените работници

Во многу земји месечните плати на работниците поради пандемијата биле намалени или стагнирале во првата половина на годината, а најтешко погодени биле жените и најниско платените работници, соопшти Меѓународната организација на трудот (МОТ).

EFE/MARTIN DIVISEK

Кризата најверојатно ќе предизвика огромен притисок врз намалувањето на платите во блиска иднина, предупреди агенцијата на Обединетите нации (ООН) во извештајот од средата.

Платите паѓале или растеле побавно во две третини од земјите за кои биле достапни податоци. Во останатите пак се навидум во пораст затоа што многу работници со пониски плати останале без работа, што резултирало со повисок просек, објаснуваат од МОТ.

Без субвенции, како што е програма за надоместок на платата на работниците кои поради коронакризата работата им била оневозможена, жените во вториот квартал би изгубиле 8,1 процент од платата, во споредба со 5,4 проценти од она што би го изгубиле мажите, се наведува во извештајот на МОТ.

Вработените на работни места за кои се потребни пониски квалификации изгубиле повеќе работни часови од оние на менаџерски и стручни работни места, забележуваат тие.

„Продлабочената нееднаквост предизвикана од коронакризата може во наследство да ни остави погубна сиромаштија и социјална и економска нестабилност“, предупреди генералниот директор на МОТ, Гај  Рајдер.

Легенда под Главна слика

EFE/MARTIN DIVISEK

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе