Претставникот на Стејт департментот за Балканот

Палмер: Сакаме меѓусебно признавање на Србија и Косово

Претставникот на државниот секретар на САД за западниот Балкан Метју Палмер кажа дека САД сакаат да видат целосна нормализација на односите на Белград и Приштина, што би значело меѓусебно признавање.

„Кога би се признале едни со други, би можеле да ги решат спорните прашања како соседи“, кажа Палмер за телевизијата Н1.

Според него, потребно е Белград и Приштина да „седнат на маса, да постигнат договор и заедно да го исцртаат патот кон европската иднина“.

Палмер изјави дека повод за преговорите е тоа што и Србија и Косово тежнеат кон Европа и дека затоа е неопходно да се види какви компромиси се неопходни за да се оствари напредок.

„Потребен е договор кој јавноста на двете страни ќе го прифати и ќе го поддржи како најдобар пат напред“, наведе Палмер и дофдаде дека е важно тој договор да биде „спроведлив, правичен и траен“.

Тој кажа и дека нногу добро соработува со претставникот на Белата куќа Ричард Гренел и дека ова не е прв пат САД да именуваат двајца претставници за истиот проблем.

Тоа што е многу поважно е дека се работи за ПРЕТХОДНА проверка, а не за post festum ветинг.

повеќе

Како што расте бројот на оние кои објавуваат непроверени, лажни и злонамерни информации, така се зголемува и бројот на медиуми кои работат со проверка на факти и се борат за вистината во јавниот простор преку одговорно истражување.

повеќе

Единствена работа за која ние граѓаните не плаќаме данок, е воздухот кој го дишеме.

повеќе