Падна договор во Црна Гора, наскоро нова влада

Претседателот на партијата Нова српска демократија и еден од лидерите на коалицијата Демократски фронт Андрија Мандиќ кажа дека партиите се договориле да формираат нова влада на Црна Гора, а мандатар да биде Миодраг Лекиќ.

EPA-EFE

Денес истекува рокот до кога претседателот на државата Мило Ѓукановиќ би требало да предложи мандатар за состав на владата.

Мандиќ кажа дека до полноќ Ѓукановиќ ќе биде известен дека Лекиќ е мандатар.

Истакна дека „ако нешто не е јасно“, дека се спремни тоа на Ѓукановиќ да му го објаснат.

Милан Кнежевиќ кажа дека коалицијата Демократски фронт покажала „зошто е најсериозниот политички субјект бидејќи дала најголем придонес за да се постигне договор“.

Истакна дека писмено ќе го информира Ѓукановиќ дека е постигнат договор.

Максим Вучиниќ од црногорската Работничка партија кажа дека сите застанале зад Лекиќ и дека има поддршка од 41 пратеник (црногорскиот парламент има 81 пратеник).

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе