Франција

Откриени „некои слабости“ во структурата на Нотр Дам по пожарот (ВИДЕО)

Пожарот што ја зафати катедралата Нотр Дам во Париз почнал случајно, потврди денеска парискиот обвинител. Француските власти рекоа дека во структурата на градбата се откриени „некои слабости“.

Помладиот министер за внатрешни работи, Лорен Нуњез, изјави за медиумите дека „некои слабости“ се откриени во структурата на Нотр-Дам еден ден откако катедралата беше зафатена од огромен пожар.

„Генерално, структурата добро се држи, но откриени се некои слабости, особено во сводот и запчаникот на северниот трансепт, кои треба да се средат“, им рече Нуњез на новинарите на местото на настанот, додавајќи дека за таа цел се евакуирани пет соседни згради, бидејќи поправките ќе траат 48 часа.

Анализата била направена од група експерти, вклучително и полицајци и архитекти, кои биле повикани да ја проучат штетата предизвикана од пожарот.

Откако целосно го изгаси пожарот, париската противпожарна бригада продолжува да ги надгледува градбите на зградата и нивното движење, објави Франс прес.

Францускиот нафтен гигант Тотал, меѓу многуте други, денеска вети дека ќе даде 100 милиони евра, а папата Франциско повика „сите да се мобилизираат“ во обновата на Нотрдамската катедрала.

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

повеќе

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе