Осуден поранешниот премиер на Хрватска Иво Санадер

Врховниот суд на Хрватска ја потврди денес пресудата на некогашниот премиер и лидер на ХДЗ Иво Санадер на шест години за примање и давање мито на највисоко ниво.

EPA-EFE

Врховниот суд ја потврди пресудата и на поранешниот шеф на управата на МОЛ Золтан Хернади на две години затвор.

Во соопштението на хрватскиот Врховен суд се наведува дека се одбиени жалбите и е потврдена првостепената пресуда на општинскиот суд во Загреб.

Со тоа стана правосилна пресудата со која Санадер е прогласен за виновен за извршено дело примање мито, а Хернади за извршено кривично дело давање мито.

На Санадер во казната му е пресметано времето минато во притвор во овој предмет, а на Хернади му е судено во отсуство.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе