Остатоците од соборениот пакистански Ф-16 најдени во Кашмир (ФОТО)

На фотографија објавена од новинската агенција АНИ се гледаат остатоците од Ф-16 опкружени од пакистански војници.

Остатоците на соборениот Ф-16 на Пакистанските воздухопловни сили се пронајдени во Пакистанскиот окупиран Кашмир (ПоК).

На фотографија објавена од новинската агенција АНИ се гледаат остатоците од Ф-16 опкружени од пакистански војници. Индија и Пакистан во средата имаа воздушен конфликт, што доведе до тоа двете страни да загубат по еден авион. Пилот на ИАФ беше заробен од страна на Пакистан.

Пакистан претходно негираше дека користел авион Ф-16 направен од американската компанија „Локхид Мартин“.

Шефот на Службата за односи со јавноста на пакистанските вооружени сили, генерал-мајорот Асиф Гафур, рече дека земјата извршила напад од сопствениот воздушен простор. Обраќајќи се на прес-конференција, тој рече: „Единствената цел на оваа акција беше да се демонстрираат нашето право, волја и способност за самоодбрана. Ние не сакаме ситуацијата да ескалира, но сме целосно подготвени ако бидеме принудени на тоа“.

Гафор, исто така, на Твитер во средата објави: „ПАФ собори два индиски авиони во внатрешноста на пакистанскиот воздушен простор. Еден од авионите падна во АЈ&К (Азад Џаму и Кашмир), а другиот падна во ИОК (Индискиот окупиран Кашмир). Еден индиски пилот уапсен од војниците на терен, а двајца во областа.“

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

повеќе

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе