Новата косовска претседателка

Османи со порака Србија да признае сè што направила на Косово

Новоизбраната косовска претседателка Вјоса Османи во првиот говор пред пратениците кажа дека Србија мора да ја преземе одговорноста за „сè што направила на Косово“.

EPA-EFE

Османи порача дека „правдата нема да биде постигната сè додека српските злосторници не бидат изведени пред лицето на правдата“.

Воедно, како што кажа, „мирот ќе биде постигнат само кога Србија ќе се покае“.

Таа кажа дека дијалогот е вистинскиот пат, но дека Србија мора да одговара за сè што направила на Косово.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе