„Замор од проширувањето“

Орбан: Западните земји во ЕУ ги користат новите членки како жртвени јагниња

Унгарскиот премиер Виктор Орбан кажа дека западните земји во Европската Унија патат од „замор од проширувањето“ и ги користат новите членки како жртвени јагниња за своите проблеми.

Орбан во коментар за државните медиуми оцени дека ако земјите како Србија веќе биле членки на ЕУ за време на емигрантската криза во 2015 година, „Нелегалната емиграција немаше да стигне до Германија“.

Тој кажа дека очекува поранешниот министер за правда Ласло Трочањи, кој е именуван за нов европски комесар за проширување, да се соочи со „жешки моменти“ за време на претстојното сослушување во Европскиот парламент кој треба да го одобри новиот состав на Европската комисија.

Унгарија е соочена со постапка на ЕУ околу почитувањето на владеењето на правото и демократските процедури вклучувајќи ги законите усвоени додека Трочањи беше министер за правда. Орбан, меѓутоа, кажа дека професионално на Трочањи не може ништо да му се замери, освен тоа „што е Унгарец“.

Орбан вчера кажа дека е оптимист дека новата Европска комисија ќе ги подобри односите со источните членки на ЕУ, кои се напнати по несогласувањето околу емиграцијата и мултикултурализмот.

Вишеградската четворка – Унгарија, Полска, Чешка и Словачка – често се судураа со шефот на ЕК во заминување Жан Клод Јункер и неговиот тим, особено околу решавањето на проблемот со емиграцијата, потестува Ројтерс.

Овие држави успешно се спротивставија на планот на Европската комисија за распредување на барателите на азил низ членките на ЕУ.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе