Орбан: Во случај на притисок, испраќаме војници на границата со Србија

Во рамки на Вишеградската група постои договор да се испратат паролни единици на границата на Србија и Унгарија ако нагло се зголеми емиграцискиот притисок врз Унгарија.

Договорот е Чешка, Полска и Словачка да испратат свои единици, кажа унгарскиот премиер Виктор Орбан.

Одбан во Будимпешта, по состанокот со словенечкиот премиер Марјан Шарец, истакна дека во моментов 96.000 емигранти ја користат таканаречената балканска рута на патот кон Западна Европа и оцени дека е невозможно да се каже дали ќе се обидат да стигнат до Унгарија или Словенија преку Хрватска.

„Двајцата знаеме што значи кога масите ќе се обидат да ги минат нашите граници и нелегално да минат преку нашите земји. Знаеме како е кога не сакаат да дојдат кај нас, туку само сакаат да поминат и знаеме како е кога законот, националните интереси и хуманоста во справувањето со нештата на правилен начин и во судир едни со други“, кажа Орбан.

Тој додаде дека Унгарија сочувствува со напорите на Словенија да ги брани своите граници и најави дека двете земји планираат заедно да испратат медицинска опрема во Африка.

Шарец кажа дека билатералните односи на двете земји се исклучително силни во областите на економијата и туризмот, додавајќи дека со Орбан главно разговарал за продлабочување на економската соработка.

Кога станува збор за емиграциите, Шарец смета дека најдоброто решение е да се подобрат условите за живеење во земјите на потекло на емигрантите како и да се спречи тие да ја напуштат својата татковина.

Тој ја повика ЕУ да осмисли заедничка политика по тоа прашање.

„Каде да летнеме викендов е пристап што како таков повеќе нема да постои“...

повеќе

Зголемувањето на парите за финансирање на партиите не помагаат во поттикнувањето на политичката активност на граѓаните, туку веројатно и делуваат контрапродуктивно, зголемувајќи ја недовербата во партиите и политичарите.

повеќе

За помалку од еден месец по олеснувањето на рестриктивните мерки, Косово се соочува со нагло зголемување на бројот на случаи со ковид-19, 

повеќе