Орбан вети дека на Украина ќе ѝ испрати помош од 187 милиони евра

Унгарија вети дека ќе испрати 187 милиони евра во Украина како дел од планираниот пакет помош од ЕУ.

Фото: ЕПА

Владата на унгарскиот премиер Виктор Орбан соопшти дека е подготвена да го исплати својот дел од помошта за Украина, но рече дека претпочита да плати билатерално отколку во рамките на ЕУ.

Орбан наиде на жестоки критики од Украина откако неодамна објави фотографија на која позира со марама со мапа на „Голема Унгарија“, која опфаќа делови од Украина и други соседни земји. Поради ова, Киев го повика унгарскиот амбасадор на разговор.

Од почетокот на инвазијата, во најголем дел, Орбан се обидува да остане настрана од конфликтот, кој многу други европски земји го гледаа како предавство на заедничките вредности. Меѓу другото, Орбан забрани западните пратки на оружје да минуваат низ Унгарија и го блокираше проширувањето на европските санкции против Русија во енергетскиот сектор.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе