Орбан: Унгарија последна ќе излезе од ЕУ

Унгарија мора да остане членка на Европската Унија за да обезбеди постојан пристап до нејзиниот единствен пазар, изјави денеска премиерот Виктор Орбан и посочи дека земјата ќе биде меѓу последните што ќе го напуштат блокот доколку некогаш се распадне.

Фото: ЕПА

Унгарија и Полска се расправаат со Брисел за прашања што се движат од правата на ЛГБТ-популацијата до слободата на печатот, а во јули Европската комисија покрена правни постапки против двете земји, наведувајќи дискриминација врз геј-заедницата.

Унгарската агенција за државен долг (АКК) оваа недела собра еквивалент од 4,4 милијарди евра (5,2 милијарди американски долари) на глобалните пазари, што е многу повеќе од очекуваното за да го „покрие“ најверојатното доцнење на фондовите на ЕУ за закрепнување од епидемијата на коронавирусот.

Унгарскиот премиер Орбан изјави дека главната причина за останување во ЕУ не се парите што доаѓаат од Брисел и оцени дека оваа недела продажбата на долгот покажала дека унгарските финансии се на стабилна основа.

„Ако ја погледнете целата година, ние ќе добиеме повеќе пари од Брисел отколку што плаќаме. Но ако го одземете износот што се одлева, а кој западните компании го изнесуваат во своите земји, салдото е негативно“, рече Орбан во интервју за јавното радио.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Tреба да ја прифатиме технологијата, наместо да се плашиме од неа, а и игрите се дел од тој процес. 

повеќе

Moжно ли е стотици кандидати за градоначалници три недели да ветуваат, а никој да не каже од каде средства за таа намена т.е. никој да не го спомене зборот децентрализација кој претставува клуч за било какво ветување?

повеќе

Капиталното дело на Танас Вражиновски „Македонска народна митологија“, упатува на потребата нашата наука постојано да се враќа на извориштата на македонската култура и писменост, создавани од светите браќа Кирил и Методиј и од нивните ученици и следбеници, светите Климент и Наум Охридски. 

повеќе