Будимпешта

Орбан: Ќе ги разоткриеме плановите на Брисел

Унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека луѓето имаат право да знаат „што намерава Брисел".

Тој наведе дека прашањето на миграцијата е „во игра на изборите за Европскиот парламент“ закажани за мај оваа година.

Во интервју за унгарското државно радио, Орбан рече дека неговата влада преку неодамна започнатата кампања преку билборди „ќе ги разоткрие плановите на бриселската бирократија“.

Тој рече дека актуелното „промигрантско“ мнозинство во Европскиот парламент се обидува да ја зголеми миграцијата „што би било еднакво на тоа Европа да им биде одземена на Европејците“.

Блумберг наведе дека Орбан ја бранел пропагандната кампања против претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер кој е претставен дека делува во име на американскиот милијардер со унгарско потекло Џорџ Сорос.

Орбан оцени дека оваа кампања е „базирана на факти“ и дека Јункер е одговорен за тоа што „дозволи Велика Британија да си оди, а ги доведе мигрантите“ во ЕУ.

Кампањата на унгарската влада претходно беше осудена од страна на Европската комисија, како и самиот Јункер, кој порача дека партијата на Орбан Фидес би требало да се исклучи од членство во конзервативната Европска народна партија.

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе