На Маурициус

ОН побараа од Британија да го врати архипелагот од каде што ги избрка жителите и направи воена база (ВИДЕО)

Генералното собрание на ОН побара од Велика Британија во рок од шест месеци да му го врати на Маурициус архипелагот Чагос, каде што се наоѓа британско-американска стратегиска база.

По иницијатива на Маурициус, Собранието на ОН усвои резолуција што не е обврзувачка, но има политичка тежина.

116 земји гласаа за резолуцијата, шест беа против, меѓу кои и САД, а 56 се воздржаа од гласање.

Архипелагот Чагос е во центарот на повеќедецениски спор по британската одлука во 1965 година архипелагот да го одвои од Маурициус и таму да формира воена база заедно со Американците.

Велика Британија во шеесеттите и седумдесеттите години протера околу 2.000 луѓе од Чагос кон Маурициус и Сејшелите за да направи место за воена база. Многумина од нив се преселија во Британија и преку британските судови се бореа да се вратат на своите острови.

Премиерот на Маурициус рече дека насилното британско протерување на островјаните е „слично на злосторство против човештвото“.

Маурициус доби независност од Велика Британија во 1968 година и оттогаш се обидува да си го врати архипелагот.

Британското Министерство за надворешни работи соопшти дека не го признава суверенитетот на Маурициус над Чагос и го потврди ставот дека архипелагот ќе ѝ се врати на таа земја кога повеќе нема да биде потребен за целите на одбраната.

„Заедничката британско-американска одбранбена база им помага на Велика Британија и на светот да се борат против тероризмот, организираниот криминал и пиратите“, тврди Лондон.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе