Олимписките игри во Токио нема да бидат откажани, велат организаторите

Олимписките игри во Токио нема да бидат откажани и покрај зголемувањето на бројот на новозаразените од коронавирусот, изјави претседателката на Организацискиот комитет, Сеико Хашимото.

Фото: Пиксабеј

Хашимото на прес-конференцијата беше прашана дали има одредени услови под кои ќе бидат откажани Олимписките игри.

„Постојат голем број грижи, но како организациски комитет на Токио 2020, не размислуваме за откажување на игрите“, рече Хашимото.

Прашањето беше покренато откако Никаи Тошихиро, генералниот секретар на јапонската владејачка Либерално-демократска партија (ЛДП), најави можно откажување на Игрите.

Говорејќи на националната телевизија, Никаи рече дека Организациониот комитет на Олимписките игри во Токио внимателно ја следи состојбата во врска со зголемувањето на бројот на заразените во земјата, што може да ја отежни организацијата на натпреварот.

Истражувањето на агенцијата Кјодо спроведено овој месец покажа дека само 24,5 проценти од граѓаните низ целата земја сакаат Олимпијадата да се одржи според предвидениот рок.

Олимписките игри во Токио требаше да се одржат од 24 јули до 9 август 2020 година, но поради пандемијата на коронавирусот, тие беа одложени и беше одлучено да се одржат од 23 јули до 8 август 2021 година.

Легенда под Главна слика

Фото: Пиксабеј

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе