Огромен удар за Ердоган: Германија забрани извоз на оружје во Турција

Германија забрани извоз на оружје во Турција поради нејзината офанзива на северот на Сирија против курдската милиција ИПГ, објави германскиот неделник Билд ам зонтаг, пренесувајќи го соопштението на министерството за надворешни работи.

„Во контекст на турската воена офанзива на североистокот на Сирија, сојузната влада нема да издава нови дозволи за воена опрема која Турција би можела да ја користи во Сирија“, кажа шефот на германската дипломатија Хеико Мас.

Германија минатата година извезла во Турција оружје во вредност од 243 милиони евра, што е речиси една третина од германскиот извор на воена опрема.

Берлин не е првиот кој го сопира извозот на оружје во Турција.

Холандија вчера привремено го суспендираше извозот на оружје и опрема во Турција поради офанзивата против Курдите во Сирија, а во средата Шведска најави дека ќе побара Европската Унија да воведе ембарго на продажбата на оружје на Турција. Шведската влада не издава дозвола за извоз на воена опрема на Турција од 2018 година.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе