Одобрен Спутник М, вакцина за возраст од 12 до 17 години

Министерството за здравје на Русија ја одобри вакцината Спутник М против ковид-19, која е наменета за деца од 12 до 17 години.

Фото: ЕПА

Дозволата за регистрација на вакцината Спутник М за тинејџерите ќе важи пет години, се наведува во документите објавени вчера на сајтот на регистарот на лековите на Министерството за здравје на Русија, пренесува ТАСС.

Вакцината се дава во две дози, кои се примаат во интервал од 21 ден.

Министерството напомена дека вакцинацијата на тинејџерите од 12 до 15 години ќе се врши само со согласност на родителите или на старателите, додека тинејџерите од 15 и повеќе години може да ја добијат вакцината со сопствена доброволна согласност.

Директорот на Гамалеја-центарот Александар Гинтсбург објасни дека вообичаената концентрација на Спутник е намалена пет пати за тинејџерите и десет пати за помладите деца.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе