Одговор на Русија и Кина: САД размислуваат за прва нуклеарна проба по речиси три децении

Администрацијата на Трамп минатата недела разгледуваше дали да спроведе нуклеарно тестирање за прв пат по 28 години, објави Вашингтон пост, повикувајќи се на висок функционер и двајца поранешни официјални лица запознаени со ова прашање.

Фото: ЕПА

Прашањето е покренато на состанок на раководителите на националните безбедносни служби на САД, по обвинувањата од Белата куќа дека Русија и Кина спроведуваат нуклеарни проби со слаб интензитет.

Конечна одлука по ова прашање не била донесена на состанокот, но учесниците биле согласни на заканите од Русија и Кина да се одговори со други мерки, а американските нуклеарни проби засега да не се прават.

Досега, никој од американските официјални лица не бил достапен за подетални коментари.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Historia magistra vitae est (Историјата е учителка на животот). Оваа латинска изрека ќе ги објаснува односите меѓу народите и нациите додека постои светот.

повеќе

Добро е, во прво време, г. премиер, да го поттикнете Вашиот министер за култура да најде погодна форма да се преобјави книгата „По повод најновиот напад на нашиот јазик“ од Конески, пишува професорот Атанас Вангелов во отворено писмо до премиерот Зоран Заев.

повеќе

Мислам дека Европа нема ни да дозволи полемика за македонскиот јазик затоа што тоа е строго научна работа. Освен нашите политичари-шупелки, никој друг не би посегнал по таа светост.

повеќе