Во радиус од 20 блока

Од џамија во Њујорк ечи исламскиот повик за молитва, жителите се бунат (ВИДЕО)

Жител на Бруклин објави снимка во живо документирајќи како локалната џамија го емитува исламскиот повик за молитва во радиус од 20 блока.

„Јас сум во центарот на Бруклин, но би се заколнал дека ова е Саудиска Арабија, сите го слушате ова?“, прашува Дерик Гибсон додека ечат зборовите: „Нема друг Бог освен Алах, Мохамед е неговиот гласник“.

Во прашање е џамијата Масџид-Ал-Аман. Претходен извештај од 2016 година покажува дека локалните жители се пожалиле 156 пати во врска со повикот за молитва, означувајќи го како непријатност.

На каналот на Јутјуб на кој е постирано едно од видеата пишува: „Како бивши муслимани ова ни е многу трауматско, мрачно и застрашувачко, пред ова сме живееле во други земји, знаеме што следува ако луѓето не се спротивстават.“

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе