Новата шведска премиерка поднесе оставка неколку часа откако беше изгласана

Новоизбраната шведска премиерка Магдалена Андерсон поднесе оставка само неколку часа откако беше именувана, кога нејзиниот коалициски партнер од Зелените ја напушти владата.

EPA-EFE

„Кажав дека сакам да поднесам оставка на местото премиер“, им кажа Андерсон на новинарите на прес-конференција.

Таа, меѓутоа, кажа дека е спремна повторно да се обиде како лидерка на еднопартиска влада.

Андерсон беше министерка за финансии, за денес да стане премиерка на Шведска, како прва жена на челото на владата, а потоа по само неколку часа стигна веста дека поднела оставка на премиерската позиција.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе