Страв од драматично влијание врз шумските пожари

Нов топлотен рекорд во Австралија, вчера измерени 41,9 степени

Во Австралија во средата беше забележан новиот најтопол ден од почетокот на мерењето, соопшти австралиската метеоролошка служба.

Еден ден претходно, во вторникот, беше измерена просечна максимална температура од 40,9 Целзиусови степени, што се сметаше за рекорд.

Меѓутоа, вчера просечната температура во Австралија била 41,9 Целзиусови степени.

До годинешните жештини на тој континент најтоплиот ден беше во јануари 2013, кога беше измерена просечна температура од 40,3 степени.

Се стравува дека бранот топол воздух би можел драматично да влијае врз шумските пожари во земјата.

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе