Норвешка ја зголемува воената готовност поради Русија

Од 1 ноември Норвешка ќе ја стави војската во повисок степен на готовност поради војната во Украина, изјави денеска норвешкиот премиер.

Илустрација: ЕПА

Норвешка сега е најголемиот извозник на природен гас во Европската унија, обезбедувајќи околу четвртина од европскиот увоз по намалувањето на дотокот на руски гас.

„Ова е најсериозната безбедносна ситуација во последниве децении“, рече премиерот Јонас Гар Сторе на прес-конференција.

„Нема индикации дека Русија ја шири својата војна во други земји, но поради зголемените тензии изложени сме на повеќе закани, разузнавачки операции и кампањи за влијание“, рече тој.

Норвешка распореди војска за да ги чува нејзините офшор платформи и објекти на копно по нападот на Северен тек на 26 септември и доби поддршка од британската, француската и германската морнарица.

Легенда под Главна слика

Илустрација: ЕПА

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе

Слоганот на македонското претседателство со ОБСЕ е “It’s About People” и затоа ќе е доблесно МНР да побара помош и поддршка за да си ги заштити националните интереси, интегритетот, суверенитетот, јазикот и идентитетот.

повеќе