Спасени се двете кули

Нотр Дам „спасен од тотално уништување“, еден пожарникар сериозно повреден

Двете предни кули на Нотр Дам се спасени, соопшти противпожарната служба. Еден пожарникар е сериозно повреден во пожарот што за неколку часа ја голтна Богородичината црква во Париз.

Конструкцијата на Нотр Дам е „спасена од целосно уништување“, рече противпожарната служба. Две третини од покривот се уништени, но легендарните кули се „спасени“ од пожарот.

И државниот секретар ги потврди зборовите на пожарникарите, дека зградата е безбедна: „Пожарот е послаб. Сега сме во фаза на ладење, но обете кули (напред) се безбедни. Сè уште се обидуваме да ги спасиме уметничките дела од катедралата“, рече Лорен Нун, државен секретар во француското Министерство за внатрешни работи.

 

Рециклирањето можеби ни се чини како спас за природата, но најчесто е спасение само за нашата (валкана) совест.

повеќе

Културата на победништво од нашите епски и херојски денови тотално ги уназади овие општества во 20 век, вели Миљенко Јерговиќ во интервју за Бука.

повеќе

Запрашајте се, о, вие, бездарници анационални што направивте!

повеќе